De troschrysant

Veel meer dan een bloem voor Allerheiligen.

 

Traditioneel worden chrysanten op het einde van oktober massaal naar het kerkhof gebracht ter nagedachtenis van onze dierbaren die ons zijn ontvallen door de jaren heen.
 
Een traditie die al zeer lang bestaat en waarschijnlijk ook nog lang zal verdergaan. Hierdoor krijgt deze plant, in al haar schoonheid, de sticker opgeplakt als de bloem van de dood.
 
"In de Japanse bloemsierkunst of ikebana staat de chrysant
voor de bloem van het leven."
 
Om aan dit imago te ontsnappen willen wij als kwekers aantonen dat deze plant veel meer in haar mars heeft dan ze op het eerste zicht laat vermoeden.  We willen deze plant gebruiken voor heel andere doeleinden en deze veel vroeger aanbieden dan alleen maar met Allerheiligen.
 
Eerst wat technische uitleg om alles wat duidelijk te maken. Het is geen toeval dat de chrysant bloeit tegen eind oktober, dit heeft alles te maken met de lichtgevoeligheid van deze plant. In het vakjargon noemen wij dit een "korte dag" plant. Dit wil zeggen dat zolang de dagen langer zijn dan de nachten de plant in een vegetatief stadium zit, in verstaanbare taal, dat de plant gewoon groeit. Merkwaardig is dat wanneer de nachten de overhand krijgen, de plant stop met groeien en knop gaat vormen. Het keerpunt van dit fenomeen ligt rond 1 september, wij noemen het de start van de korte dag. 
 
Wij als bloemist kunnen dit gebeuren kunstmatig nabootsen. De planten worden geteeld onder "verduisterde cultuur" zodat ze reeds twee maand vroeger dan normaal kunnen aangeboden worden als bloeiende plant.
 
Ze worden vanaf 1 september volop verhandeld en kunnen gebruikt worden voor allerhande garniering (zie foto's) of gewoon door jezelf aangekocht worden om de tuin of het terras extra op te fleuren.
 
Door de lange houdbaarheid van de troschrysant krijg je voor een prikje wekenlang een bloemrijke ervaring.
 

Probeer het zelf en geniet van deze prachtige, maar nog steeds ondergewaardeerde plant!

Tot binnenkort in de winkel!

Groeten,
 
Angelina & Luc Jonckheere

 

Troschrysanten AllerheiligenTroschrysanten AllerheiligenTroschrysanten AllerheiligenTroschrysanten Allerheiligen

Blijf op de hoogte van onze promo's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!